« terug naar vorige pagina

Controle of onderzoek

Voor diverse onderzoeken en controles kunt u, al dan niet na advies van de huisarts, terecht bij de assistentes of in sommige gevallen bij de praktijkverpleegkundige.
U kunt hiervoor (vervolgens) een afspraak maken op het spreekuur van de assistente of de praktijkverpleegkundige.

Afspraak maken

Meer informatie

  • Wanneer u tabletten voor hoge bloeddruk gebruikt, dient u regelmatig gecontroleerd te worden. Afhankelijk van uw aandoening kunt u hiervoor terecht bij de huisarts, de POH somatiek of de assistente.

  • Op advies van uw huisarts kunt u bij de assistente terecht voor meting van het hemoglobinegehalte (bloedarmoede) en voor glucosemeting (suikerziekte). Dit gebeurt door een vingerprik waarbij slechts een druppel bloed nodig is. Voor de glucosemeting dient u nuchter te zijn.

  • Op verzoek van uw huisarts of bij verdenking van een blaasontsteking, kunt u iedere dag vóór 10.00 uur uw ochtendurine inleveren bij de assistente. Wij verzoeken u een zogenaamde ‘middenstroom urine’ op te vangen. Dit houdt in dat u eerst een beetje in het toilet uitplast en daarna een portie opvangt in een schoon flesje of potje.

    De urine wordt nagekeken met een teststrip en zonodig onder de microscoop beoordeeld. Bij een nierbekkenontsteking zijn de klachten vaak ernstiger met pijn in de zij en/of koorts. Daarom zal de assistente hiernaar vragen bij het inleveren van de urine.

    De assistente belt u, meestal voor 12.00 uur, om de uitslag door te geven. Indien nodig zal de huisarts een recept uitschrijven dat u vervolgens na 14.00 uur bij de apotheek kunt ophalen.

    Ook voor een zwangerschaptest kunt u uw urine inleveren bij de assistente. Deze test dient u contant af te rekenen.

  • De huisarts kan bij twijfels over het gehoor een gehoortest laten uitvoeren door de assistente. Hierbij wordt een goede indruk verkregen van het eventuele gehoorverlies in verschillende frequenties. De uitslag wordt door de assistente met de huisarts besproken zodat verder beleid bepaald kan worden.

  • Bij diabetes mellitus wordt u door de Stichting Huisartsen Laboratorium (SHL) iedere drie maanden opgeroepen voor bloedonderzoek. Een week later komt u op de praktijk om de uitslagen te bespreken en verder onderzoek te laten doen. De driemaandelijkse controles worden door de POH somatiek gedaan.

    Een maal per jaar wordt ook de urine nagekeken, de daarbij horende grote controle verricht de huisarts. 

  • Over baarmoederhalskanker
    Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen deze vrouwen een uitnodiging deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Er is aangetoond dat deelname eens in de vijf jaar in het algemeen voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken.

    Baarmoederhalskanker ontstaat doorgaans heel langzaam. Hierdoor is het mogelijk om vroege afwijkingen op te sporen die nog geen kanker zijn. Dit kan met een eenvoudig onderzoekje, het ‘uitstrijkje’.
    Dankzij de vroege ontdekking is de kans op genezing zeer groot en is vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Vrouwen bij wie een vroege afwijking wordt gevonden, hebben meestal nog geen klachten.

    Wat houdt het onderzoek in?
    Het uitstrijkje wordt gemaakt door de assistente. Om het uitstrijkje te kunnen maken wordt er met een speciaal borsteltje en spateltje slijm met daarin wat cellen, weggehaald bij de overgang van de vagina naar de baarmoeder, de zogenaamde baarmoederhals. Daarom wordt u gevraagd zich deels uit te kleden en op de onderzoeksbank plaats te nemen. Het uitstrijkje wordt in een laboratorium onder de microscoop onderzocht. Daarnaast stelt de assistente u een aantal vragen, bijvoorbeeld de datum van uw laatste menstruatie. Tenslotte spreekt zij met u af wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt.

    De uitslag van het uitstrijkje
    Bij veruit de meeste vrouwen is geen verder onderzoek nodig. Er zijn dan geen (vroege) afwijkingen aan de baarmoederhals gevonden. Soms moet er opnieuw een uitstrijkje worden gemaakt. Bijvoorbeeld omdat het uitstrijkje niet goed is gelukt of moeilijk te beoordelen is. Het kan ook zijn dat er vervolgonderzoek nodig is omdat er (vroege) afwijkingen in het uitstrijkje te zien zijn.

    Tussen nu en het volgende uitstrijkje
    De uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u klachten heeft, bijvoorbeeld hinderlijke afscheiding, bloedverlies tijdens of vlak na de geslachtsgemeenschap, bloedverlies buiten de menstruatie, bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad.

    Wanneer niet deelnemen?

    • Een uitstrijkje is niet nodig wanneer uw baarmoeder, inclusief de baarmoederhals is verwijderd.
    • U kunt geen uitstrijkje laten maken tijdens de menstruatie.
    • Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u het maken van een uitstrijkje uitstellen tot 6 maanden na het beëindigen van de zwangerschap of borstvoeding.
    • Wanneer u in de laatste 12 maanden al een uitstrijkje heeft laten maken met een normale uitslag hoeft u nu geen uitstrijkje laten maken.

    Klik hier voor meer informatie. 

  • Bloeddruk
    Met thuisbloeddrukmetingen kunnen een groot aantal bloeddrukwaarden worden verkregen, gemeten over een langere periode, op verschillende dagen en in een setting die zo veel mogelijk overeenkomt met uw normale levensomstandigheden. Deze kunnen worden geadviseerd voor zowel diagnostiek als controle tijdens uw behandeling.
    Voordelen zijn:

    • De gemiddelde bloeddruk beter wordt benaderd;
    • De voorspellende waarde voor het ontstaan of verergeren van orgaanschade en cardiovasculaire aandoeningen is daardoor beter dan die van spreekkamerbloeddrukmetingen;
    • Het monitoren van therapie-effecten met thuisbloeddrukmetingen resulteert in betere bloeddrukcontrole dan met spreekkamermetingen.
    • Thuisbloeddrukmetingen bevorderen uw bewustzijn en uw betrokkenheid waardoor uw ‘commitment’ aan leefstijladviezen en medicamenteuze therapie wordt verhoogd.

    Er kleven ook nadelen aan thuismetingen. Zo kan het zijn dat u obsessief wilt gaan meten, angstig wordt of zelf ongewenste therapieaanpassingen wilt gaan doen.
    Daarom zullen wij u goed instrueren en uitleggen dat de waarde van de zelf gemeten bloeddruk afhankelijk is van bloeddruk verhogende factoren, zoals spreken tijdens het meten, stress of het drinken van koffie. Ook zullen wij de uitkomsten van de thuismetingen periodiek met u bespreken.

    Diabetes
    Wanneer u Diabetes type 1 of type 2 hebt en 4 keer per dag insuline moet spuiten, komt u in aanmerking voor vergoeding van de Freestyle libre in de basisverzekering.

    De Freestyle libre is een glucosesensor (glucosemeter zonder vingerprik) die continu de glucose meet in het weefselvocht. Door middel van een reader of de Freestyle libre app wordt de sensor gescand en de glucosewaarden zichtbaar. De freestyle libre kan glucosewaarden van de afgelopen 8 uur onthouden. Deze waarden worden door middel van een grafieklijn zichtbaar op de reader of de app.Als u minimaal elke 8 uur de glucose op deze manier controleert ontstaan er glucosegrafieken van 24 uur. U kunt daarnaast notities toevoegen zoals de dosis insuline die is gespoten, de hoeveelheid koolhydraten die worden gegeten en bewegingsactiviteiten.

    Op deze manier kan er nog nauwkeuriger worden bijgestuurd met de medicatie wat de regulatie van de diabetes ten goede komt. Dit is belangrijk om complicatie op lange termijn zoveel mogelijk te voorkomen.